laridum


laridum
(s. lardum), свиной шпик (1. 9. C. 10, 70. 1. 1 C. 12, 38).

Латинско-русский словарь к источникам римского права. Изд. 2-е, дополненное. - Варшава, Типография К. Ковалевского. . 1896.

Смотреть что такое "laridum" в других словарях:

  • LARIDUM — inter annonatias species militibus erogandas. Capitolin. in Gord. Iun. Cuius viri tanta in Rep. dispositio suit, ut nulla esset unquam civitas limitanea potior, quoe non posset exercitum Rom. ac Princtpem ferre, quoe totius anni in aceto,… …   Hofmann J. Lexicon universale

  • lard — [ lar ] n. m. • XIIe; lat. lardum 1 ♦ Graisse ferme formant une couche épaisse dans le tissu sous cutané du porc, employée en cuisine (⇒ 2. flèche). Gros lard (vx), lard gras, qui ne contient aucune partie de chair musculaire; petit lard (vx),… …   Encyclopédie Universelle

  • lard — (lar ; le d ne se prononce et ne se lie jamais : du lar excellent ; au pluriel, l s ne se lie pas : des lar escellents ; cependant quelques uns la lient : des lar z excellents) s. m. 1°   Graisse ferme qui est au dessous du cuir du porc. Les… …   Dictionnaire de la Langue Française d'Émile Littré

  • LARDARIUM — apud Gaufredum Vosiensem parte 2. c. 12. dies est Martis Carnisprivii, quem hoc nomine olim appellabant, Gall. Mardy gras. Vide C. du Fresne in Gloss. A voce lardum s. laridum. quasi large aridum, unde sicci terga suis interpretatur Iuv. Huius… …   Hofmann J. Lexicon universale

  • лой — род. п. лоя жир, топленое сало , налой ливень , залой затопленное место , слой, укр. лiй, род. п. лою, блр. лой, цслав. лои στέαρ, болг. лой жир, сало (определенная форма лойта), сербохорв. ло̑j, род. ло̏jа, словен. lо̑j сало , lòj, род. п. lojа …   Этимологический словарь русского языка Макса Фасмера

  • Lard — (l[aum]rd), n. [F., bacon, pig s fat, L. lardum, laridum; cf. Gr. (?) fattened, fat.] 1. Bacon; the flesh of swine. [Obs.] Dryden. [1913 Webster] 2. The fat of swine, esp. the internal fat of the abdomen; also, this fat melted and strained. [1913 …   The Collaborative International Dictionary of English

  • Lard oil — Lard Lard (l[aum]rd), n. [F., bacon, pig s fat, L. lardum, laridum; cf. Gr. (?) fattened, fat.] 1. Bacon; the flesh of swine. [Obs.] Dryden. [1913 Webster] 2. The fat of swine, esp. the internal fat of the abdomen; also, this fat melted and… …   The Collaborative International Dictionary of English

  • Leaf lard — Lard Lard (l[aum]rd), n. [F., bacon, pig s fat, L. lardum, laridum; cf. Gr. (?) fattened, fat.] 1. Bacon; the flesh of swine. [Obs.] Dryden. [1913 Webster] 2. The fat of swine, esp. the internal fat of the abdomen; also, this fat melted and… …   The Collaborative International Dictionary of English

  • lard — I. transitive verb Date: 14th century 1. a. to dress (meat) for cooking by inserting or covering with something (as strips of fat) b. to cover or soil with grease 2. to augment or intersperse especially with something superfluous or excessive <… …   New Collegiate Dictionary

  • laridon — (la ri don) s. m. Nom donné par la Fontaine à un chien qui ne quittait pas la cuisine. •   Laridon et César, frères dont l origine Venait de chiens fameux, beaux, bien faits et hardis, à deux maîtres divers échus au temps jadis, Hantaient l un… …   Dictionnaire de la Langue Française d'Émile Littré

  • ANNONA, ab ANNONIS — in eo differt, quod annonae sint panes, annonâ vero etiam aliae species cellariae continebantur. Unde legimus apud Lamprid. in Severo c. 41. Aulicum ministerium in id contraxit, ut essent tot homines in officiis singulis, quot necessitas… …   Hofmann J. Lexicon universale


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.